MADAME YVONNE  
 
Mel: Eduardo Pereya.  Tekst: Enrique Cadícamo
Norsk tekst: Britt-Synnøve Johansen

 
Madame Yvonne handler om en ung parisisk jente, mademoiselle Yvonne, fra Montmartre-området, som med sin utstråling, glede og sitt vakre utseende er Latinerkvarterets stolthet. Alle menn er forelsket i henne, men en dag ankommer en argentiner Paris. Mademoiselle Yvonne blir hodestups forelsket og følger med ham til Buenos Aires.
 
Ti år senere befinner hun seg fremdeles i Buenos Aires. Hun er ikke lenger Mademoiselle Yvonne, hun er nå ”madame”, annet ord for en som driver et horehus. Hun har mistet alt, sitt vakre utseende, sin ungdom og glede, og hun har mistet argentineren som tok henne med seg fra Paris.
 
Teksten er skrevet av den argentinske poeten og forfatteren Enrique Cadícamo, som døde i 1999, 99 år gammel. Cadícamo var en meget produktiv mann og skrev bortimot 1300 sangtekster i løpet av sitt lange liv. Han var den siste av de store tangopoetene, ble regnet som den store Buenos Aires-poeten. Hans tekster ble tonesatt av en lang liste inspirerte komponister som Pugliese, Firpo, D’Arienzo og Troilo. Cadícamos diktning favnet vidt i tematikk: Ensomhet, svik, nabolaget, vennskap, korte kjærlighetshistorier, gambling… I sine beskrivelser brukte han ofte fargen grå, som her i Madame Yvonne: alondra gris tu dolor me conmueve (lerka i grått, smerten din gjør nåke med meg)
 
Den første av Cadícamos tangoer var Pompas De Jabón med musikk av Roberto Goyeneche. Den ble spilt inn av Carlos Gardel i Spania i desember 1925. Dette var Gardels første innspilling av Cadícamos sanger, men det ble ikke den siste. Gardel spilte inn minst 20 av hans tangoer. Madame Yvonne var den siste tango Gardel spilte inn i Argentina, 6. november 1933, før han reiste til New York.
 
”Enrique Cadícamo, your passing away has made us sad, as sad as the echo in the cathedrals” – Carlos Manus.
 
Klikk her for tekst og musikk.