DEN TRISTE TJUKKASEN  
 
EL GORDO TRISTE 
 
Mel: Astor Piazzolla. Tekst: Horacio Ferrer
Norsk tekst: Britt-Synnøve Johansen

 
Astor Piazzolla (1921-1992), bandoneonist og komponist, hadde en egen tilnærming til tango. Han oppfant sin egen form, nuevo tango, hvor han blandet inn elementer fra jazz og klassisk. Piazzolla blir i dag hyllet over hele verden som en av de aller største av alle tangoutøvere og komponister gjennom tidene. Selv om han ble født i Argentina som sønn av italienske immigranter, vokste Piazzolla opp i New York . Som 13-åring møtte han Carlos Gardel, og fikk ved flere anledninger spille med den store tango-stjernen. Gardel likte på sin side den talentfulle 13-åringen så godt at han ville ham med i sitt orkester. Men Piazzollas far sa nei, han mente gutten var altfor ung. Sjebnen ville det slik at farens nei med stor sannsynlighet reddet Piazzollas liv. Hvor stor er sjansen for at Piazzolla ville overlevd flykjæsjet  året etter, i 1935 på flyplassen i Medellin, Colombia? Carlos Gardel og alle musikerne foruten gitaristen Aguilar mistet livet. Aguilar ble så skadet at hans karriere var over for alltid.
 
Den triste tjukkasen (El Gordo Triste) er sangen om den store bandoneonisten Aníbal Troilo, kalt Pichuco, som døde i 1975. Han hadde en helt egen måte å traktere sitt bandoneon på. Det var som han konverserte gjennom instrumentet, han var en stor personlighet og en mester i sin måte å spille på. Han trollbandt sitt publikum hver gang der han satt, lett foroverlent, med lukkede øyne, mens tårene ofte rant nedover hans store kinn mens han spilte. Pichuco har uten tvil har gjort et dypt inntrykk på Piazzolla - som altså førte til denne vakre sangen.
 
Jeg hørte El Gordo Triste første gang i en konsertversjon med Astor Piazzolla og tangosangeren Roberto Goyeneche. Denne vakre tangoen om Pichuco grep meg. Den er et sterkt eksempel på den store poesien som finnes i et tangounivers som svært få i Norge kjenner til.
 
Klikk her for tekst og musikk.