CHE, TANGO, CHE  
 
 
Mel: Astor Piazzolla.  Tekst: Horacio Ferrer
Norsk tekst: Britt-Synnøve Johansen
 
Che, Tango, che. Hva betyr egentlig det? Hva er egentlig che – og hvor kommer ordet fra?
 
Che er et av verdens mest berømte, argentinske ord. I andre latinamerikanske land kan man gjerne bruke ordet che når man snakker om en person fra Argentina. Den argentinske legen og geriljakrigeren Ernesto Guevara, som selv brukte ordet stadig vekk, skulle bli verdenskjent som ”el Che”; argentineren.
 
Che blir brukt over store deler av Sør-Amerika. Den argentinske varianten hevdes av noen å stamme fra Lombardia i Italia, mens andre mener det kommer fra Katalonia i Spania, nærmere bestemt fra Valencia og ordet xé. I så fall er ordet, og den hyppige bruken av det i Argentina, et resultat av den massive innvandringen fra Spania og Italia rundt 1900.
 
En annen teori er at che stammer fra de som bodde i området før europeerne veltet inn. Noen tror ordet stammer fra indianerspråket guaraní. Men hva ordet betyr på guaraní finnes det også mange forklaringer på. Noen mener che på guaraní betyr ”du”, andre mener det betyr ”jeg” eller ”min”. Eller kanskje ”hei”.
 
På indianerspråket mapuche betyr che ”sønn” eller ”barn”, mens det på tehuelche betyr ”mann”. Eller stammer che egentlig fra gammel hebraisk?
 
Selv om opphavet er særdeles uklart, brukes che hele tiden. Ordbokoversettelsen av det vesle ordet er noe sånt som ”Hei (du!)”, et slags utrop for å påkalle oppmerksomhet – eller for å signalisere overraskelse. Samtidig signaliserer ordet en vennskaplig tone, som når engelskmenn kaller hverandre ”mate”, amerikanere sier ”man” eller ”dude”.
 
Så da må vel Che, Tango, Che! bety noe sånt som Hei du, Tango!
 
Dette er forresten ikke den eneste tangoen som har det vesle erkeargentiske ordet med det uklare opphavet i tittelen. Che, Bandoneón og Che, Papusa, Oí er to andre eksempler.
 
Denne deilige, eksplosive sangen av Astor Piazzolla var altfor fristende til å la ligge. Den er en flørt med tango, hvor tangoen tiltales som en elsker. Men det er en rå og brutal elsker, en hallik, men samtidig en slave, som høres gjennom bandoneonets triste klang. Tango er avhengighetsdannende, den er slem og hjerterå, men den elsker deg uansett.
 
Che, Tango, che, magisk, fatal, du e kriminell, du e brutal!
 
Klikk her for tekst og musikk.