Å OM DU VISSTE (LA CUMPARSITA) 
 
Mel: Gerardo Matos Rodríguez.  Tekst: Enrique Maroni/Pascual Contursi
Norsk tekst: Britt-Synnøve Johansen
 
 
Jeg skulle likt å vite hva tangokongen Astor Piazzolla hadde ment om å ha flere av sine sanger på samme utgivelse som La Cumparsita. Denne melodien var i hans øyne den verste av alle tangoer, ”…den fattigste av all verdens tangoer…”, men likevel var, og er, den intet mindre enn verdens mest kjente tango.
 
Den ble opprinnelig skrevet som en marsj i slutten av 1915 eller i begynnelsen av  1916. Komponisten var den 16 år gamle uruguayske arkitektstudenten Gerardo Matos Rodrígues, som skrev sangen til studentenes karnevalsorkester. I april 1916 tok Rodrígues sangen med seg til pianist og tangoorkesterleder Roberto Firpo. Sangen var opprinnelig svært enkel, og Firpo arrangerte en ny versjon. Firpo sa selv at det kun var første del av sangen som opprinnelig eksisterte, så han lånte en bit fra en av sine egne tangoer, La Gaucha Manuela, og la dette inn sammen med en dæsj av operaen Miserere av Guiseppe Verdi.
 
I 1924 satte Enrique Maroni og Pascual Contursi uten komponistens godkjennelse, tekst og ny tittel til La Cumparsita og kalte den Si Supieras” (Om du visste). Det gjorde Rodrígues rasende, og førte til en rettsak som varte til 1948. I 1926 skrev komponisten selv tekst til sangen og tvang publisheren til å gjøre en offisiell utgivelse. Men selv om enkelte artister spilte inn sangen med denne teksten er det ingen tvil om at den beste og mest brukte versjonen er Contursi/Maronis’. Det er også den som best har tålt tidens tann.
 
Det er gjort utallige innspillinger av denne sangen, og jeg syntes det var naturlig å ha den med. Jeg liker å synge den, og jeg syns arrangementet til Ole Amund Gjersvik, som går over i noe klezmeraktig mot slutten, understreker sorgen og galskapen i teksten. Og til de som eventuelt måtte mene at en så utspilt sang som La Cumparsita burde unngås på en utgivelse: Piazzolla har selv i ulike versjoner spilt den inn fire ganger…

Klikk her for tekst og musikk.